Denne siden har begrenset støtte for nettleseren din. Vi anbefaler å bytte til Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Norges mest solgte Shilajit- og Tongkat Ali-produkter

Produktene er utviklet, kvalitetssikret og anbefalt av leger og forskere

Vi sender din ordre innen 24 timer

Trygg betaling med Klarna, Vipps og kort

Handlekurv 0

Par med

100 dagers åpent kjøp

Tredjeparts testet

Over 100000+ fornøyde kunder

Ingen flere produkter tilgjengelig for kjøp

Gratulerer! Bestillingen din kvalifiserer for gratis frakt Du er 799 kr fra gratis frakt.
Delsum Gratis
Frakt, avgifter og rabattkoder beregnes i kassen
  • American Express
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • Visa

Kan Shilajit forebygge Alzheimer?

Shilajit kan forebygge Alzheimer

En forskergruppe tilknyttet University of Chile, University of Santiago de Chile, og International Center for Biomedicine fokuserte på å analysere Shilajits bioaktive fraksjoner og deres evne til å hemme tau-aggregasjon og fremme nevronvekst, noe som kan være relevant for behandling av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimer.

Forskerne identifiserte nye bioaktive molekyler som kan ha betydelige nevrobeskyttende egenskaper.Shilajit har vist seg som en lovende naturlig behandling for Alzheimer’s sykdom (AD), en alvorlig nevrodegenerativ lidelse som påvirker millioner av mennesker over hele verden. AD er preget av opphopning av tau-proteiner og amyloid-β-plakk i hjernen, noe som fører til nevroinflammasjon og etter hvert kognitiv svikt. Til tross for intensiv forskning har farmasøytisk industri ennå ikke utviklet effektive medisiner som kan stoppe eller reversere sykdomsprogresjonen.

Nevroinflammasjon og tau-aggregasjon i Alzheimer’s sykdom
Nevroinflammasjon er en sentral komponent i AD-patologi, der mikrogliale celler reagerer på skader forårsaket av tau-oligomerer og andre “skadesignaler”. Disse responsene bidrar til feilfolding av cytoskjelettstrukturer i nevroner, noe som fører til dannelse av nevrofibrillære floker (NFT) og til slutt nevronal død. Det er enighet om at tau-aggregasjon spiller en kritisk rolle i sykdommens progresjon, og derfor er det økende interesse for behandlinger som kan forhindre eller bryte opp disse aggregatene.

Shilajit: Kjemisk sammensetning og effekter
Shilajit er et naturlig produkt av fossiliserte planterester fra fjeller og er rik på huminsyrer, inkludert fulvosyrer, samt en rekke mineraler som magnesium og selen. Tidligere studier har pekt på de antiinflammatoriske og antioksidante egenskapene til fulvosyrer, noe som har ført til at Shilajit har blitt ansett som en potensiell kandidat for behandling av AD.

I denne studien ble Shilajit fraksjonert for å isolere ulike bioaktive komponenter, som deretter ble testet på primære kulturer av rottehippocampale nevroner og musen neuroblastomaceller (N2a). Resultatene viste at flere av disse fraksjonene betydelig økte både antall og lengden på neurale prosesser, noe som tyder på en nevritogen effekt som kan være fordelaktig i behandlingen av nevrodegenerative sykdommer som AD.

Hemmende effekt på tau-aggregasjon
En av de mest bemerkelsesverdige funnene var at fraksjoner av Shilajit kunne hemme tau-aggregasjon, spesielt når M2- og M3-fraksjonene ble kombinert. Denne kombinasjonen viste en nesten komplett inhibering av tau-aggregasjon, noe som er betydelig høyere enn effekten observert for ufraksjonert Shilajit eller kommersielt tilgjengelige formuleringer som BrainUp-10®. Dette tyder på at spesifikke komponenter i Shilajit har en sterk anti-aggregativ effekt, noe som kan være avgjørende i utviklingen av nye terapeutiske strategier for AD.

Identifikasjon av nye bioaktive molekyler
Videre kjemisk karakterisering av de mest lovende fraksjonene av Shilajit avslørte to hovedkandidater for terapeutisk bruk: en dipeptid og en forbindelse som strukturelt ligner oleamid. Oleamider er kjent for deres nevrobeskyttende egenskaper og deres evne til å forbedre hukommelsesfunksjoner, noe som gjør dem spesielt interessante i konteksten av AD-behandling. Dipeptider, på sin side, er små proteinfragmenter som kan krysse biologiske barrierer som blod-hjerne-barrieren og kan ha betydelige nevrobeskyttende effekter.

Betydning for fremtidig forskning og behandling
Disse funnene understøtter ideen om at Shilajit, og spesielt de nye fraksjonene identifisert i denne studien, kan være verdifulle i utviklingen av nye farmasøytiske eller nutraceutiske behandlinger mot Alzheimer’s sykdom. Shilajit kan bidra til å bremse eller forhindre sykdomsutvikling gjennom flere mekanismer, inkludert nevritogenese og inhibering av tau-aggregasjon. Ytterligere forskning vil være nødvendig for å utforske disse molekylære mekanismene mer detaljert og for å teste effektene av Shilajit i kliniske studier på mennesker.

Alt i alt peker denne studien på Shilajit som en lovende naturlig forbindelse med potensial til å bli en del av en effektiv behandling mot Alzheimer’s sykdom, som kanskje en dag kan forbedre livskvaliteten for millioner av mennesker som er rammet av denne ødeleggende tilstanden. Les mer om detaljene til forskningen her.