Denne siden har begrenset støtte for nettleseren din. Vi anbefaler å bytte til Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Norges mest solgte Shilajit- og Tongkat Ali-produkter

Produktene er utviklet, kvalitetssikret og anbefalt av leger og forskere

Vi sender din ordre innen 24 timer

Trygg betaling med Klarna, Vipps og kort

Handlekurv 0

Par med

100 dagers åpent kjøp

Tredjeparts testet

Over 100000+ fornøyde kunder

Ingen flere produkter tilgjengelig for kjøp

Gratulerer! Bestillingen din kvalifiserer for gratis frakt Du er 799 kr fra gratis frakt.
Delsum Gratis
Frakt, avgifter og rabattkoder beregnes i kassen
  • American Express
  • Apple Pay
  • Mastercard
  • Visa

Kliniske studier: Alt du må vite om shilajit, ifølge medisinsk forskning

Shilajit i fjellene

Shilajit, en naturlig utsondring som primært finnes i Himalaya-regionen, har blitt brukt i tradisjonell medisin i århundrer. Denne meta-studien har som mål å konsolidere eksisterende forskning på shilajit, med fokus på dens kjemiske sammensetning, helsefordeler og potensielle terapeutiske anvendelser. Funnene antyder at shilajit har betydelige antioksidante, anti-inflammatoriske og adaptogene egenskaper, noe som gjør det til et verdifullt kosttilskudd i moderne helsepraksis.

Introduksjon

Shilajit er en kompleks blanding av organiske og uorganiske stoffer som sive ut fra fjell i fjellrike områder, spesielt Himalaya. Tradisjonelt brukt i ayurvedisk medisin, antas shilajit å forbedre vitalitet og generell helse. Nyere vitenskapelige studier har begynt å bekrefte disse påstandene, og utforsker dets biokjemiske egenskaper og potensielle helsefordeler som fremhever dens helsefordeler3 som bekrefter tradisjonell bruk4.

 

Kjemisk sammensetning - hva er shilajit?

Shilajit består primært av humiske stoffer, inkludert fulvinsyre og huminsyre, som bidrar til dens terapeutiske egenskaper. Den organiske materien i shilajit utgjør typisk 60-80% av sammensetningen, mens de resterende 20-40% består av ulike mineraler og sporstoffer som understreker dens mineralinnhold5. Studier har vist at shilajit inneholder betydelige mengder dibenzo-α-pyroner, som antas å spille en viktig rolle i dens biologiske aktivitet som viser dens biologiske aktivitet6.

Helsefordeler

Flere studier har undersøkt helsefordelene med shilajit, og fremhever dens potensial innen ulike terapeutiske områder:

Shilajit er en naturlig helsekost ingrendiens

Shilajit blir i økende grad inkorporert i moderne helse kosttilskudd og nutraceuticals. Dens varierte bioaktive forbindelser gjør det til en kandidat for ulike terapeutiske applikasjoner, inkludert:

Shjilaijt og kreftbehandling

Shilajit, et naturlig stoff med mange helsefordeler, har blitt nøye studert for sine potensielle medisinske egenskaper. Forskere har sett på hvordan det kan hjelpe med alt fra kreftbehandling til å beskytte hjertet, støtte hjernehelsen og mer.

I sammenheng med kreftbehandling har shilajit vist seg lovende som tilleggsbehandling. En studie på brystkreftceller viste at shilajit-baserte nanobærere kunne forbedre leveransen og effekten av doxorubicin, et vanlig kjemoterapeutisk middel. Den shilajitbaserte nanobæreren (SHN-Dox) økte cytotoksisiteten og pro-apoptotiske effektene av doxorubicin i brystkreftceller, noe som tyder på en potensiell strategi for å redusere bivirkningene av cellegift på friske celler. En annen studie fremhevet shilajits evne til å hemme NF-κB-signalveien som er involvert i betennelsesdrevet tumorprogresjon, og antyder dermed potensialet som et antiinflammatorisk og antitumormiddel i brystkreftbehandling.

Shilajit og kardiovaskulær helse

I kardiovaskulær helse undersøkte en randomisert kontrollert studie effekten av renset shilajit på oksidativt stress og arteriell funksjon hos eldre pasienter med hypertensjon. Studien fant at shilajit signifikant reduserte oksidative stressmarkører og økte antioksidantkapasiteten, selv om det ikke påvirket arteriell stivhet eller endotelfunksjon. Disse funnene antyder at shilajit kan tjene som en naturlig antioksidant for å dempe oksidativt stress hos hypertensive pasienter.

Shilajit og neurobeskyttende egenskaper

Shilajit viser også nevrobeskyttende egenskaper. Forskning ved bruk av neuroblastomcellelinjer og en murin modell av amyloid beta-indusert betennelse viste at shilajit kunne lindre cytotoksisitet og betennelse, potensielt gjennom antioksidant og antiinflammatoriske effekter. Dette antyder en rolle for shilajit i nevrobeskyttelse, spesielt under tilstander som Alzheimers sykdom. I tillegg indikerte en studie med en sebrafiskmodell at shilajit kunne forbedre hukommelse og kognitiv funksjon, og ytterligere støtte dens potensielle kognitive fordeler.

Shilajit og anti-diabetiske egenskaper

Utover disse applikasjonene har shilajit blitt utforsket for sine anti-diabetiske egenskaper. Det har vist seg å ha anti-hyperglykemiske, anti-fedme og betennelsesdempende effekter, noe som kan være gunstig for å håndtere diabetes mellitus ved å redusere oksidativt stress og betennelse, og dermed forbedre insulinfølsomheten.

Sikkerhet og bivirkninger

Selv om shilajit generelt anses som trygt for forbruk, er det viktig å sikre at det kommer fra pålitelige leverandører for å unngå forurensning med tungmetaller eller andre skadelige stoffer. Kliniske studier har rapportert minimale bivirkninger når det brukes i anbefalte doser som understreker dens sikkerhet1 som viser minimal risiko ved korrekt bruk10.

Konklusjon

Shilajit er et mangefasettert naturlig stoff med en rik historie i tradisjonell medisin og en voksende mengde vitenskapelig bevis som støtter dens helsefordeler. Dens unike sammensetning, kombinert med dens antioksidante, anti-inflammatoriske og adaptogene egenskaper, plasserer shilajit som et verdifullt kosttilskudd i moderne helsepraksis. Ytterligere forskning er nødvendig for å utforske dens fulle potensial og etablere standardiserte formuleringer for klinisk bruk.

Oppsummering av kliniske studier for Shilajit:

30 Jun 2024 - Shilajit, a Natural Phytocomplex Acts as a Neuroprotective Agent Against Amyloid Beta-induced Cytotoxicity and Inflammation

Innsikter

Papiret gir innsikt i de nevrobeskyttende egenskapene til Shilajit mot amyloid beta-indusert cytotoksisitet og betennelse. Det fremhever sikkerheten til Shilajit når det gjelder tungmetallinnhold og dens effekt for å lindre Aβ-indusert toksisitet i nevronceller. En prøve fra Altai-fjellene viste potensial for å hemme produksjonen av det proinflammatoriske cytokinet IL-1β. Mens studien fokuserer på in vitro- og ex vivo-analyser, er ytterligere kliniske studier berettiget for å utforske det fulle potensialet til Shilajit i kliniske omgivelser for nevrobeskyttelse og betennelsesmodulering.

Sammendrag

Shilajit, et naturlig fytokompleks, demonstrerte nevrobeskyttende effekter mot amyloid beta-indusert cytotoksisitet og betennelse i nevronceller. En prøve av Shilajit fra Altai-fjellene viste hemming av Aβ-indusert produksjon av det proinflammatoriske cytokinet IL-1β i hjernen, potensielt på grunn av dets berikelse i salisylursyre. Shilajit viser nevrobeskyttende effekter mot amyloid beta-indusert cytotoksisitet og betennelse. Sikkerhetsprofilen til Shilajit-prøver er akseptabel, og salisylursyre kan være en nøkkelkomponent i dens nevrobeskyttende effekter.

Resultater

Den daglige dosen av hver Shilajit-prøve i studien ble funnet å være innenfor den tillatte tungmetallgrensen satt av United States Food and Drug Administration, noe som sikrer sikkerhet angående tungmetallinnhold. En av Shilajit-prøvene, spesifikt avledet fra Altai-fjellene, demonstrerte evnen til å undertrykke behandlingen av pro-IL-1β til moden, biologisk aktiv IL-1β i makrofager, noe som indikerer potensialet i å hemme Aβ-indusert produksjon av det proinflammatoriske cytokinet IL-1β i hjernen.

Datasett

Studien vurderte sikkerhet, komponentanalyse, nevrobeskyttende effekter og amyloid beta (Aβ) -indusert cytotoksisitet og betennelse av 3 prøver av Shilajit avledet fra forskjellige geografiske opprinnelser. De nevrobeskyttende effektene av Shilajit ble undersøkt ved bruk av neuroblastomcellelinjer (SH-SY5Y og IMR-32) og cellelevedyktighetsanalyser, samt den hemmende effekten på det proinflammatoriske cytokinet avledet fra makrofagceller ved bruk av beinmargsavledede makrofagceller in vitro og i en murin modell av Aβ-indusert betennelse (ex vivo-analyse).

Konklusjoner

Studien konkluderte med at alle tre prøvene av Shilajit vurdert i forskningen viste nevrobeskyttende effekter mot amyloid beta-indusert toksisitet i nevronceller. En spesifikk prøve av Shilajit avledet fra Altai-fjellene ble funnet å hemme produksjonen av det proinflammatoriske cytokinet IL-1β i hjernen, potensielt på grunn av dets berikelse i salisylursyre, noe som tyder på en rolle i å dempe amyloid beta-indusert betennelse.


Referanser